Today we're open until 18:00. Book now and see you soon!

Het verschil tussen UVA en UVB stralen

UV-stralen: waarom deze zo schadelijk zijn voor de huid

Wat is het verschil tussen uva en uvb stralen?
UV staat voor Ultraviolet. Natuurlijk zonlicht bestaat voor zo’n 95 procent uit UVA en voor zo’n 5 procent uit UVB. Deze stralen hebben op verschillende manieren invloed op de huid: UVA-stralen hebben een lange golf en dringen diep door in de huid (tot in de dermis), waardoor ze collageen en elastine kunnen aantasten en huidveroudering veroorzaken. Daarom staat de A ook wel voor Aging. UVB-stralen zijn krachtiger dan UV-A stralen, maar hebben een korte golf, waardoor ze minder diep in de huid doordringen dan UVA-stralen (voornamelijk tot in de epidermis). UV-B stralen veroorzaken DNA-schade en zonverbranding en daarom staat de B ook wel voor Burning.

PRO TIP! Prisma Protect SPF30 beschermt de huid tegen schadelijke UV-straling, vrije radicalen schade en luchtvervuiling.

UVA stralen:

  • Lange golf
  • Komt tot in dermis en basaalcellenlaag 
  • Verantwoordelijk voor voortijdige veroudering 
  • Speelt grote rol bij het krijgen van huidkanker 
  • Veroorzaakt vorming van vrije radicalen 

UVB stralen:

  • Lange golf
  • Komt vooral in epidermis 
  • Veroorzaakt verbranding
  • Speelt grote rol bij het krijgen van huidkanker
  • Veroorzaakt DNA schade 

Feit en fabels over SPF en UVA/UVB stralen
Fabel: Je kunt SPF bij elkaar optellen: SPF20 + SPF30 = SPF50
Feit: Het combineren van producten met een verschillende SPF lijkt misschien slim, maar zorgt er niet voor dat je beter beschermd bent tegen UV-stralen. SPF20 + SPF30 = SPF30, geen SPF50!

Fabel: Alleen als het zonnig is, kun je UV-schade oplopen.
Feit: Ook op een mistige of bewolkte dag bereiken UV-stralen de huid en kan huidschade ontstaan. Sterker nog: zelfs achter glas kun je huidschade oplopen. Hoewel UVB-stralen door glas worden geblokkeerd, komt 50 procent van de UVA-stralen door glas heen! Zelfs in huis, op kantoor en in de auto is UV-bescherming dus niet overbodig.

PRO TIP! Invisible Physical Defense SPF30 biedt fysische SPF breedspectrum bescherming en laat geen witte waas achter waardoor deze geschikt is voor alle huidtinten. 

Fabel: Een SPF beschermt tegen UVA en UVB
Feit: Een SPF biedt alleen bescherming tegen UVB-stralen (zonverbranding). Voor goede bescherming is het noodzakelijk om een product te gebruiken dat ook bescherming biedt tegen UVA-stralen (huidveroudering). Dit wordt ook wel breedspectrum zonbescherming genoemd. Alle zonbeschermings producten van Dermalogica bevatten breedspectrum zonbescherming. 

PRO TIP! Protection 50 Sport SPF50 biedt breedspectrum zonbescherming en is geschikt voor zowel het lichaam als het gezicht. De formule voelt niet vet aan en trekt snel in, perfect voor een dagje strand dus!  

Fabel: Als je verbrand bent, heeft je huid behoefte aan een vette crème.
Feit: Bij een verbrande huid kun je vette crèmes op oliebasis beter vermijden. Vette crèmes houden de warmte van de huid juist vast, waardoor een branderig gevoel kan verergeren. Gebruik liever een verzorgend product met verkoelende ingrediënten, zoals Komkommer, Zoethout en Lavendel.

PRO TIP! Calm Water Gel is een water-gel moisturizer die de geprikkelde huid onmiddellijk verzacht en verkoeling biedt. Een must-have voor de rood verbrande wangetjes dus!

Scroll naar boven